Кава чи чай – що краще для нашого здоров'я, самопочуття та бадьорості

22.03.2023 | Лайфстайл | Просмотры: 278

Суперечки про те, що краще – чай чи кава – не вщухають, напевно, з часів появи цих напоїв. Причому прихильники і противники кожного з них використовують різні аргументи – від різниці у смаках до спроб розібратися, що ж корисніше або шкідливіше. І це зовсім не дивно. Чай і кава - це дуже популярні напої, доступні в будь-яку пору року і набагато простіші в приготуванні, ніж морс або квас. І дія у них схожа. І чай, і кава мають тонізуючий ефект, наприклад. Спробуємо в цьому матеріалі все-таки поставити крапку і розібратися, що краще пити – чай чи каву, а також у чому полягає користь та шкода напоїв.

Кава

Кава - найпопулярніша з бадьорих і тонізуючих напоїв. Він містить кофеїн – потужний психостимулятор, який практично миттєво «пробуджує» та заряджає енергією. В інтернет-магазині 1001Coffee за посиланням http://1001coffee.com.ua/g91850075-kofe-rastvorimyj можна купити все для смачного проведення часу, в т.ч. найкраща розчинна кава.

Кава починає «діяти» вже за кілька хвилин – правда, її тонізуючий ефект проходить теж швидко. Зокрема, у більшості людей тонізуючий ефект від філіжанки кави настає вже через 20 хвилин після випивання. І закінчується приблизно за 2-3 години.

Крім потужної психостимулюючої дії, цей напій може похвалитися великою кількістю антиоксидантів. Ці речовини уповільнюють старіння клітин і тканин в організмі, мають омолоджуючу дію і служать для профілактики ракових захворювань. Також кава підвищує тиск. З одного боку, це дуже корисно для гіпотоніків – дозволяє і підбадьоритись, і покращити самопочуття. З іншого – воно протипоказане гіпертонікам. Їм не можна додатково підвищувати тиск. І нарешті, кава покращує травлення. Воно стимулює вироблення шлункового соку, що особливо корисно при нетравленні чи подібних проблемах. Проте натще пити каву небажано, особливо людям із ризиком виразкових захворювань.

Чай

Чай – це один із найпопулярніших напоїв, особливо в «наших широтах». Чай – досить складна хімічна речовина, яка має комплексну дію на організм. І ефект не обмежується просто підвищенням фізичного та життєвого тонусу. Вибрати найкращі сорти чаю можна за посиланням http://1001coffee.com.ua/g86250774-chaj

За психостимулюючу дію та стимулюючий ефект чаю відповідальні дві речовини – кофеїн та тіанін. Вони обоє допомагають прокинутися, підбадьоритися і підняти настрій, а також підвищити розумову продуктивність і витривалість. Тіанін, крім того, має релаксаційну дію - тобто допомагає позбутися стресу і напруженості, при цьому покращуючи когнітивні якості.

Варто зазначити, що тіаніну в зеленому чаї більше, ніж у чорному. Саме тому він має яскраво виражену і помітну релаксаційну дію. Чорний чай відрізняється від зеленого лише способом та шляхом ферментації. Рослина одна й та сама, проте при обробці хімічний склад змінюється. Тому чорний чай містить менше тіаніну, зелений – кофеїн та тіанін у практично природних пропорціях, а пуер – величезна кількість дубильних речовин, тіанін та мінімум кофеїну. Втім, підбадьорливим ефектом дія чаю не обмежується. Серед інших корисних якостей можна виділити покращення травлення, оздоровлення серцево-судинної системи, антисептичну та противірусну властивості. Таким чином, чай діє на організм позитивно. Але за адекватного вживання.

Зарегистрируйся и получи 50 Вт. ?