Як протеїни допомагають у наборі м'язової маси

01.07.2023 | Лайфхак | Просмотры: 285

Протеїни підходять тим, хто не може отримати достатньої кількості білка зі звичайної їжі. Зазвичай їх використовують спортсмени чи люди, які стежать харчування. Протеїновий коктейль відновлює енергію, прискорює набір м'язової маси та навіть розщеплює жири. У матеріалі розуміємося, коли використовують протеїни, які краще купувати для різних цілей.

Навіщо потрібен протеїн

Білок – основна речовина в організмі, яка відповідає за зростання м'язової маси. Тому протеїн часто застосовують спортсмени, без нього програма тренувань була б складнішою, а зростання м'язової маси — повільнішим. Також ця добавка спалює жири, збільшує енергію, виконує захисні та інші функції.

Білок міститься в м'ясі, курці, яйцях, молочних продуктах, рибі, горіхах та бобах. Однак стежити за раціоном та контролювати співвідношення білків, жирів та вуглеводів складно. Найпростіший спосіб заповнити відсутні речовини - випити протеїновий коктейль.

Види протеїнів

Виробники виготовляють суміші із різних компонентів. Вони відрізняються ефективністю та цілями застосування.

Сироватковий протеїн

Найпоширеніший і найпростіший для використання порошок, який виготовляють із молочної сироватки, наприклад Syntha 6. До складу входять корисні амінокислоти, які легко поєднуються з іншими видами білка. Сироватковий протеїн всмоктується дуже швидко - за 2-3 години, тому підходить для прийняття до і після тренування.

Сироватка буває у формі концентрату, ізоляту та гідролізату. Компоненти відрізняються ступенем очищення. Наприклад, концентрат містить залишки жирів та лактози. В ізоляті цих речовин немає, він швидше засвоюється і через додаткове очищення, в ньому немає вуглеводів. З цих причин ізолят підходить для схуднення. Гідролізат містить тільки білок і всмоктується набагато швидше за інші види.

Казеїновий протеїн

Порошок, що повільно засвоюється, який найчастіше вживають на ніч. Казеїн дає ефект насичення на 6-8 годин, тому його часто приймають люди, які хочуть уникнути неконтрольованих перекушування. Казеїновий протеїн забезпечує постійне надходження амінокислот до м'язових волокон і запобігає розпаду м'язів до наступного прийому їжі.

Соєвий протеїн

Формально вважається "жіночим" порошком, тому що його не рекомендується приймати чоловікам через підвищення рівня естрогенів. При цьому соєвий протеїн містить амінокислоти, що добре засвоюється, знижує рівень холестерину.

Яєчний протеїн

Порошок, у якому найбільше амінокислот. Рекомендується тим, хто хоче швидко схуднути або хто має непереносимість лактози. Набирати м'язову масу з такою сумішшю складніше, ніж за допомогою сироваткового чи казеїнового порошку. З мінусів: яєчний протеїн дорогий через складну технологію виробництва.

Користь та шкода

Багато хто побоюється використовувати протеїнові порошки, проте при помірних дозуваннях користі від них більше, ніж шкоди.

Плюси протеїну:

  • містить багато амінокислот, які активують ріст м'язової маси;
  • дає енергію для силових навантажень;
  • прискорює метаболізм;
  • зміцнює імунну систему;
  • захищає м'язові тканини від руйнування;
  • знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Мінуси протеїну:

  • можлива поява метеоризму, діареї, запорів;
  • підвищене навантаження на нирки та печінку;
  • є ризик розвитку сечокам'яної хвороби.

Однак перелічені мінуси — побічні ефекти, які з'являються при перевищенні норми, що рекомендується.

Зарегистрируйся и получи 50 Вт. ?