Як визначити проблеми з алкоголем: «тривожні» сигнали

09.03.2023 | Лайфстайл | Просмотры: 285

Дружні посиденьки щоп'ятниці, кухоль пива після роботи, щоб розслабитися, трохи червоного вина у вихідні — такі, здавалося б, невинні звички не можуть свідчити про проблеми з алкоголем. Чи можуть? Перші ознаки алкоголізму часто залишаються непоміченими чи сприймаються як варіант норми, коли здається, що людина все ще може контролювати вживання спиртного. Хоча саме це свідчить про те, що настав час звернутися за допомогою.

Багато хто чув про таке поняття, як «терапевтична доза алкоголю». Вважалося, що від невеликої чарки коньяку чи келиха вина ніякої шкоди здоров'ю не буде, зате можна без лікарських препаратів знизити високий тиск, заспокоїти нерви, стимулювати роботу кровотворної системи тощо. Сьогодні це уявлення пішло в минуле: Існує. А всі перелічені вище «плюси» від спиртного не більше ніж перші ознаки нездорової пристрасті до алкоголю.

Київський лікувально-консультативний центр ЮНІОН займається вирішенням усіх питань пов'язаних із наркологією психіатрією та аддиктологією. Ви зможете отримати консультацію та лікування в одному місці зі збереженням позитивного результату та в максимально стислий термін.

На що ж потрібно звертати увагу, щоб зрозуміти, що ви стаєте залежними і чи варто бити на сполох?

Когнітивні здібності

Чи траплялося таке, що на ранок ви не можете згадати, чим закінчився вечір? Напевно, ви списували це все на дію алкоголю і не надавали особливого значення забудькуватості. Однак регулярні провали в пам'яті, і не лише після вечірок, — ще одна ознака проблем, пов'язаних із вживанням алкоголю.

Соціальна ізоляція

Найчастіше людина починає вживати алкоголь у компанії друзів. Але щойно епізоди випивки стають скоріше «сольним» актом, ніж соціальним, треба задуматися про свою пристрасть. Справа в тому, що при вживанні алкоголю на самоті знімається питання соціального контролю, коли людина може дозволити собі випити більше і не привертати до себе увагу близьких та рідних. Тому якщо ви часто стали випивати не з компанією, це може бути першою ознакою залежності, що починається.

Зайва вага

Регулярне вживання навіть незначних доз алкоголю призводить до того, що зупиняється вироблення гормону лептину, який контролює почуття голоду та насичення. Тому людині починає здаватися, що вона постійно хоче їсти. І в хід йдуть найкалорійніші продукти: чіпси, печиво, снеки, фастфуд та інше.

Не дивно, що через пару тижнів такого безконтрольного поїдання всього поспіль ви помітите збільшення у вазі та обсягах.

Чоловіки найчастіше не звертають на це уваги, тоді як у дівчат такий стан речей не залишається непоміченим. Ось тільки про те, що першопричиною набору зайвої ваги є алкоголь, багато хто навіть не здогадується.

Статеве життя

Рівень лібідо залежить від кількості випитого алкоголю. Причому в цьому випадку етанол у великих кількостях однаково впливає і на чоловіків, і на жінок — зникає бажання близькості, а якщо трапляється статевий контакт, то він уже не доставляє достатньо приємних емоцій та вражень.

Про що варто задуматись?

Усі описані вище ознаки може бути першими симптомами проблем. Однак вони не помічаються ні тими, хто випиває, ні їхніми близькими. І практично кожен із симптомів можна раціоналізувати, пояснити так, що все виглядатиме цілком безневинно та безпечно.

Але є й інші моменти, які допоможуть точно діагностувати проблеми:

  • ви помічаєте різкі перепади настрою, появу дратівливості;
  • ви волієте випивати замість того, щоб зайнятися будь-якою іншою справою;
  • ви відчуваєте похмілля, навіть коли випивали 2–3 дні тому;
  • у вас змінюється оточення, з'являються нові друзі, які не проти випити разом з вами;
  • ви починаєте виправдовувати вживання алкоголю тим, що вам це потрібно, щоб відпочити та розслабитися, впоратися зі стресом, перейти.
Зарегистрируйся и получи 50 Вт. ?